inspireras av:

Ett axplock av vad som skrivs om stiftelser och stiftelseägda bolag.

Kavlis VD

Om att vara ett stiftelseägt bolag

Nio av tio arbetstagare är oengagerade på jobbet. Aktiebolagsformen och det kortsiktiga kvartalstänkandet har spelat ut sin roll. Nu behövs fler stiftelseägda företag som arbetar för sina medarbetare och vill bidra till en bättre värld, skriver Gerhard Bley, vd på Kavli.
Källa SvD Publicerad 2018-12-02

Wallenberg möblerar om i toppen av imperiet

Familjen Wallenberg möblerar om i toppen av sitt imperium. Ett nybildat maktbolag med tillgångar på 85 miljarder blir ”ägarens ägare”. Här ska strategiska framtidsbeslut fattas och nästa generations Wallenberg skolas in.
Källa SvD Publicerad 2021-05-04

Greta Thunberg skänker miljon till vaccinprogram

Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg donerar drygt en miljon kronor från sin stiftelse till det globala initiativet Covax, ett program för att få ut coronavaccin till fattigare länder.
Källa SvD Publicerad 2021-04-19

H&M Foundations.

Hennes och Mauritz-familjen skänker 200 miljoner kronor till stiftelsen H&M Foundations fortsatta hållbarhetsarbete med fokus på utbildning, jämlikhet och vattenfrågor, skriver DN Ekonomi.
Källa Di

Fler vill ge tillbaka

Ett sätt att tacka för det man själv har fått i livet, men också en möjlighet att ändra på något man tycker är fel. Fler och fler entreprenörer bildar en stiftelse för att göra avtryck i samhället. 

I våras gjordes den största privata donationen i Sverige på mer än 40 år, då miljardären Bengt Sjöberg donerade två miljarder kronor till sin nybildade stiftelse Sjöbergsstiftelsen, i syfte att stötta cancerforskningen

”Jag är affärsman och har ägnat mitt liv åt att bygga företag, men det här är det mest givande jag ägnat mig åt”, sade Bengt Sjöberg då, själv drabbad av lungcancer.
Källa SEB- Make it

Att hitta formen för det ideella

En viktig lösning har dock blivit det bolag som Futebol dá força bildade 2015. Bolaget FDF for Business ägs till 100 procent av stifteelsen. Hela vinsten går till stiftelsen och finansierar i dag cirka hälften av dess verksamhet.

Den här kopplingen mellan filantropi och socialt entreprenörskap, ett ideellt och ett mer kommersiellt ben, är något som vi kommer få se mer av framöver, tror Pontus Braunerhjelm, forskningsledare på Entreprenörskapsforum och professor vid KTH.

stiftelsen Lille Hans

"Lille Hans" får bidrag från privatpersoner som sätter in en summa på vårt konto. 
Vi har dessutom fått bidrag från flera av landets stora stiftelser och fonder, t ex Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, Prins Gustav Adolf och Prinsessan Sibyllas Minnesfond, Stiftelsen Arla Coldin, Stiftelsen Kempe-Carlgrenska Fonden, Åke Wibergs stiftelse, Signhild Engkvists Stiftelse och Stiftelsen Olle Engkvist Byggmästare.

Eva Ahlströms stiftelse.

Eva Ahlströms stiftelse har under våren 2015 fått en generös donation på 1.000.000 euro av Ahlström Capital Ab. Stiftelsen vill uttrycka ett ödmjukt och varmt tack till bolaget och alla dess aktieägare för donationen. Donationen möjliggör att vi i framtiden kan hjälpa och stöda utsatta barn och familjer på ett mera omfattande sätt än tidigare.

800 miljoner

Klarnagrundaren Niklas Adalberth har i dag startat en stiftelse där han satt in 800 miljoner kronor.
Stiftelsen, syftar till att stödja företag och organisationer som bedöms kunna ha positiv inverkan på samhället.
– Han vill bara göra gott, säger Niklas Adalberths pappa Gunnar Adalberth som tidigare satt i styrelsen.

Under 2016 bildade de en annan stiftelse, Stiftelsen Siemiatkowski Foundation, med bland annat syftet att bevara ekosystem och dess djurliv Där man bland annat att man skänkt 450 000 kronor till ett lejonprojekt som drivs av organisationen 
Källa : Expressen Foto: MORGAN EKNER

Fördel stiftelse.

”Att börsnotera ett företag är att flytta ut ägandet till en ansiktslös och obönhörlig kapitalplacerare. Men denna nya ägare lever inte alltid upp till idealbilden av den sunda, objektiva ägare/analytiker som saknar känslomässiga bindningar till omvärldsförändringar och som bara ser till verkliga affärsmässiga värden knutna till bolaget ifråga.
I börsnedgångens spår har allt fler anslutit sig till de tvivlande och skeptiska. Till dem som menar att börsbolagens ledningar tvingas gå i börsvärdets ledband. I nedgång som i uppgång - i såväl nöd som lust.
I denna diskussion är det nästan oundvikligt att nämna IKEA, vår alltjämt stiftelseägda nationalklenod. IKEA förmår arbeta för långsiktig tillväxt, bland annat tack vare att de slipper styras av börsvärdet.
Genom att ta investeringar, som kanske försämrar kvartalsrapporten och som garanterat skulle avskräcka börsens daytraders, kan de skapa stabilare och bättre livsvillkor i de samhällen där de är aktiva. På så sätt säkrar de sin egen position och sin tillgång på arbetskraft.”

Källa Företagande.se Adam Wessblad

Micael Bindefeld.

Micael Bindefeld skänker fem miljoner till stiftelse.

I nästan tre decennier har Micael Bindefeld gett Stockholm glitter och glamour. Han kan titulera sig allt från entreprenör till eventfixare. Men trots den framgångsrika karriären är det ett nytt projekt som han brinner för, ett projekt som handlar om att aldrig glömma.
"Av alla min farfars nio syskon överlevde endast tre koncentrationslägren och den historien är inte unik för min familj."
Bindefeld bestämde sig för att starta Bindefeldstiftelsen som ska dela ut pengar till personer som berättar om Förintelsen.

Källa:SvD Näringsliv

Slagkraftig dubbel

Stiftelsen är resultatet av Zelmerlöw och Björkmans möte genom tennisen. Ju mer de lärde känna varandra, desto mer upptäckte de att de hade mer än sportintresset gemensamt.
– Vi delar samma värderingar, säger båda, nästan samtidigt.
– Jag hade duttat omkring i olika välgörenhets-organisationer, gjort spelningar här och där och deltagit i olika insamlingar. Efter ett tag kände jag att jag ville fokusera energin till ett enda projekt, berättar Måns Zelmerlöw.
Delvis handlade det om att skaffa kontroll över vart pengarna tar vägen.
– Jag ville försäkra mig om att de pengar jag bidrar till att samla in inte försvinner till byråkrati och mellanhänder. Det har varit våra ledord från första början: Alla pengar ska nå fram till de behövande, säger han.

Women in finance

Finansbolaget ABG Sundal Collier har inte en enda kvinna i sin niohövdade ledningsgrupp.
Nu lägger bolaget och fyra delägare in cirka 27 miljoner norska kronor i en stiftelse som ska främja jämställdhet i finansbranschen.

Källa:Di Publicerad: 31 maj 2018

Viggo Foundation

Komikern Måns Möllers stiftelse vinner Årets Mångfaldsbragd. För arbetet med att hjälpa barn med autism, adhd och asperger att idrotta belönas Viggo Foundation med 100.000 kronor.
Källa Di

Ny trend

Ny trend: Rika svenskar ger bort tiotals miljarder
Det verkar gå en trend hos svenska miljardärer: att skänka bort stora delar av sin förmögenhet. Men fortfarande är de långt efter de internationella filantroperna, som tillsammans skänker bort mer än hela Norges BNP.
Percy Barnevik – 600 miljoner till fattiga kvinnor
Björn Carlson – 500 miljoner för en renare Östersjö
Roger Akelius – över 600 miljoner till humanitära projekt
Sigrid Rausing - 200 miljoner kronor per år till mänskliga rättigheter i utvecklingsländer världen över.
Stefan Persson – 5,5 miljarder till miljö och jämställdhet
Antonia Ax:son Johnson – 50 miljoner till Handels
Ingvar Kamprad – ska skänka bort 8 miljarder

Källa SvD Näringsliv